Radarfyr PN-601/F (Anita)
Allmänt
PN-601/F är konstruerad och tillverkad av Svenska Philips. Elektronikutrustningen var helt elektronrörsbestyckad.PN-601/F torde vara ett av de första elektroniksystem som tillfördes Svenska försvaret som var konstruerad med s.k. ”Logiska kretsar” d v s ”och- eller- icke” kretsar, vippor och dylikt.
Radarfyr PN-601/F är en navigeringsfyr, som samarbetar med de flygburna navigeringsutrustningarna PN-50 och PN-59. Härigenom erhåller man i flygplanet avstånd och riktning till fyrens uppställningsplats. Förbindelsen mellan flygplanet och fyren är av typ frågepuls-svarspuls. Med förutbestämd upprepningsfrekvens, sänder fyren även en riktningspulsgrupp, som kan utvärderas av PN-594 till riktningsinformation.
Mottagning av frågepulsgrupp och sändning av svarspuls-grupp sker på skilda frekvenser, som kan väljas inom området 218-242 MHz. Pulserna i pulsgrupperna placeras inbördes i ett antal fasta lägen efter en viss kod.
Varje fyr tilldelas sin speciella kod- och frekvenskombination, varigenom flygföraren kan söka kontakt med önskad fyr, genom att ställa in fyrens kombinationer på navigeringsutrustningens manöverlåda i flygplanet.
Avståndet till fyren får flygföraren genom att navigeringsutrustningarna mäter tiden mellan frågepuls och svarspuls (PN-50) respektive frågepulsgrupp och svarspulsgrupp (PN-59). Avståndet presenteras på flygplanets avståndsindikator.
Riktningen till fyren bestämmer navigeringsutrustningarna genom att de tar emot svarspulserna respektive svarspulsgrupperna växelvis över flygplanets två riktantenner och därefter jämför signalamplituderna. Riktningsinformationen presenteras på flygplanets styrvisarindikator, vertikala balken (PN- 59) eller på ett speciellt riktningsinstrument (PN-50).
PN-601/F består av en trähydda, där stativ och skåp för den elektroniska utrustningen jämte strömförsörjningsutrustning, värme- och ventilationsanläggning är inrymd (se bild).
Fyrens antenn sitter i toppen på en ca 20 m hög mast (se bild) I fyren ingår även strömförsörjning och fjärrmanöverledning med strömställare.
Läs mer i dokumentet:
Radarfyr PN-601 och 513 (4,3 MB) Författare: Karl Gardh. (F01/04)